Povet de la neu a Arnes (Terra Alta)

???????????????????????????????OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Arnes té un pou de neu molt prop de la vila. La foto de dalt mostra l’entrada i la de baix la volta del pou. Actualment s’ha museïtzat i es visita. Té 18 m. de diàmetre i una alçada considerable. Els pous de neu sembla que es construïen a partir de 600 m d’altitud. Existeixen pous de neu des del selge XVI fins a finals del segle XIX o a inicis del segle XX i es van abandonar progressivament per l’aparició del gel artificial.

D’aquestes construccions podem deduir que existia un comerç del gel molt important. Aquest es transportava de nit perquè no es perdés tanta càrrega i si bufava vent càlid es suspenia la tramesa. Es calcula que un 20% es perdia durant el seu transport.

Es conserven pous de gel com aquest pel Matarranya i el Baix Aragó així com en la comunitat valenciana. D’altra manera no entendríem la tradició dels granissats i de les orxates tan preuats a l’estiu!

Ara refredem els aliments i begudes còmodament a les nostres neveres però en un passat proper els pares i avis havien de comprar gel per a fer algunes festes o celebracions. El gel també s’usaba per finalitats terapèutiques.

Durant l’hivern s’emmagatzemava el gel i s’anava extraient durant tot l’any fins a l’estiu. Quan estava buit es netejava i es preparava per a l’arribada de més neu. Aquesta s’atapia i se solidificava. Sovint eren llocs vigilats per evitar robatoris.

Alguns pous de gel més petits (d’uns 2 metres de diàmetre) es trobaven en algunes cases, d’altres de més grans pertanyien a l’església. Se sap que alguns es van predre durant la desamortització del segle XIX.

Per més informació podeu anar aquí.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s