Canelons

canalons

Els canelons constitueixen un plat de festa que en el temps s’ha anat incorporant en un plat de diumenge o de quan en tenim ganes de menjar-ne. La tradició marca els canelons com un plat preparat a partir de les restes del dinar del dia de Nadal i es mengen per sant Esteve. Com han canviat els costums i les tradicions!

De totes maneres ara, quan mengem canelons, ho fem quan volem fer un dinar una mica més elaborat. Més si els fem a casa, que a les botigues també en venen. Com fa mandra fer-ne, una bona sortida és preparar-ne per a dues o tres menjades i congelar-los, amb o sense beixamel. Nosaltres en varem preparar 40 i varem afegir-hi la beixamel. Tot plegat, després de tota la feinada més val deixar-ho tot llest. Després, només cal deixar-los descongelar i afegir la mantega i el formatge a l’hora de consumir-los.

10 – 12 racions – 2 hores

El que necessitareu:

  • 40 plaques de canalons
  • 1,5 Kg de pollastre, tocino i vedella (a parts iguals)
  • 1 ceba
  • 2 o 3 tomàquets madurs
  • Oli d’oliva verge extra
  • Sal i nou moscada
  • 2 fulles de llorer
  • 100 cl de llet
  • 2 cullerades de farina
  • Vi ranci

Per la beixamel:

  • 4 cullerades soperes de farina
  • 1 l de llet
  • Sal
  • Mantega
  • 1 ceba ratllada
  • Nou moscada

Elaboració:

En una cassola amb oli abundant poseu la carn tallada a trossos. Tireu les fulles de llorer i la sal. Afegiu la ceba i el tomàquet ratllats. Deixeu-ho sofregir una bona estona. Aneu remenant de tant en tant perquè no s’enganxi. Quan la carn estigui rostida traieu-la del foc.

Passeu la carn per la màquina de trinxar i torneu-la a posar a la mateixa cassola. Quan estigui daurada afegiu 2 cullerades de farina i un raig de llet i remeneu procurant que us quedi una massa suau i tova. Si us agrada tireu un raget de vi ranci.

A banda poseu una cassola gran amb aigua i un raig d’oli. Aneu tirant les plaques de canalons d’una en una i aneu remenant amb cura, que no se us enganxi. Quan estiguin cuites traieu-les de l’aigua i aneu-les posant alineades en uns draps de cuina que haureu posat sobre d’una superfície.

Per fer la beixamel, poseu en una paella o cassó la mantega i la ceba ratllada. Quan sigui transparent tireu la llet i la farina, la sal i la nou moscada ratllada. No deixeu de remenar. Si convé afegiu més llet, la beixamel tendeix a espessir. Quan la beixamel agafi el color i la textura adequada apagueu el foc. Si se us fan grumolls agafeu el turmix.
Per preparar el canelons aneu distribuint la carn amb una cullera i després enrotlleu-los i aneu-los posant dins la plàtera. Cobriu-los amb la beixamel, el formatge ratllat i la mantega. Ho podeu posar a gratinar al forn.

Hem acompanyat els canalons amb vi de Rasquera, del Celler La farinera vins. Un plat com aquest es mereix un bon vi.

canelons

2 thoughts on “Canelons

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s