Seitó (anxoves)

anxoves

anxoves1

Aquesta recepta me la van explicar dos companys de feina de Rasquera, el Jaume i l’Imma. Aquesta és una recepta tradicional que fan a la seua família. Moltes gràcies!

M’ha costat molt trobar seitó, i ara a l’abril n’he trobat. El mes d’abril és el millor mes segons el Libre del coch, del mestre Robert, un llibre publicat el 1520. El text diu el següent: E majorment se volen menjar en lo mes de abril (pàgina 115).

Amb aquesta recepta podeu obtenir les anxoves o seitó per a conservar durant dies. A l’estiu, us pot servir per a fer ensaladilla russa. Ens estalviarem unes quantes llaunes i farem menys brossa!

15 minuts

El que necessitareu:

Elaboració:

Renteu el seitó i sense obrir-lo poseu-lo amb sal. Heu de fer capes, primer una capa de sal, després una de seitó fins que els tingueu tots plans en un bol. Deixeu-ho macerar durant 24 hores. Veureu que la sal canvia d’estat, es fa líquida. L’endemà, netegeu el seitó -traieu el cap, la ventresca i l’espina- passeu-lo per vinagre que haureu posat en un plat. Finalment, poseu el seitó en filets en un bol amb oli abundant.

Us el podeu menjar al cap d’unes hores. Veureu que és un tipus de conserva idèntica a la que podeu comprar en llauna o en potet de vidre.

NOTES: Podeu reservar algunes anxoves per fer unes espardenyes, és a dir unes torrades amb l’escalivada a tires i una anxova al damunt.

Si voleu preparar el seitó amb una altra fórmula, tipus boqueró, aneu a la recepta seitó.

2 thoughts on “Seitó (anxoves)

  1. He fet la recepta amb el seitó i ens han agradat molt. M’ha sorprès com han quedat les anxoves macerades amb la sal i la rapidesa del procés . De fet i pensant-hi, la sal ajuda a treure el líquid i a conservar les carns i peixos. De ben segur què les tornaré a fer.

    • A mi em va passar el mateix. Queden d’un color molt bonic a la primera. Els informants, de Rasquera, m’han dit que els les van explicar algú de l’Ametlla. Els filets s’han de dividir, com les de llauna. Quan es tira l’oli retornen. La sal deshidrata.
      M’alegro.
      Loreto

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s