Com fer sabó

sabons

Ahir vaig iniciar-me en el món del sabó. Una cosa quasi tan antiga com l’home. Us poso dues receptes bàsiques, n’hi ha de més tradicionals amb cendra, però aquestes es poden fer amb tot el que teniu a casa. Podeu emprar l’oli dels fregits ben colat. Els ecologistes han trobat en l’elaboració del sabó una fórmula idònia per a no contaminar l’aigua. Abans de fer-ne vosaltres us aconsello que navegueu per la xarxa; hi ha molts consells que us poden ser molt útils. Un altre detall molt important, no podeu usar el sabó fins passats 40 dies perquè el procés no s’acaba fins aleshores.

Precaucions: usar guants, ulleres protectores, mascareta i roba vella. Heu de treballar en un lloc ventilat perquè la sosa és molt forta.

Estris: un pot de plàstic, un bastó per remenar, un motllo.

Sabó casolà

Ingredients:

  • 1/2 l d’oli 
  • 1/2 l d’aigua
  • 100  g de sosa càustica 

Elaboració:
1- Poseu en un recipient de plàstic l’aigua (no ha de ser d’alumini. A continuació hi afegim la sosa, la qual anirem removent amb un pal. 2- La deixem refredar i quan l’aigua ja estigui freda hi tirarem l’oli. 3- Ho anirem removent amb una pala de fusta – sempre cap a la dreta- 4- Quan ja estigui mig espès, podrem utilitzar la batedora. 5- Procurarem no aixecar-la. 6- Ho deixarem refredar i passarem a tallar-ho.

Sabó de rentadora casolà: (a la dreta de la imatge)

Ingredients: 

  • 1/2 l d’oli 
  • 4 l d’aigua 
  • 100 g de sosa 

Elaboració:
1- Barregem la sosa amb l’aigua 2- Ho deixem reposar tota la nit 3- Al dia següent, afegim l’oli, sense deixar de remenar. 4- Cal remenar la barreja 4 o 5 dies, dos vegades al dia, fins que poc a poc vagi agafant consistència. 5- Una vegada acabat, es posa en pots de vidre i/o plàstic, tapant-los hermèticament per a que no se sequi.

També he fet sabó per a les mans (a l’esquerra de la foto). Però no us poso la recepta perquè me l’he inventat.

 

One thought on “Com fer sabó

  1. Hola,
    He provat de fer sabó moll seguint la teva recepta i no aconsegueixo que em quedi “ben barrejat”… al cap d’una estona, se separen una prima capa blanquinosa que sura sobre una gran massa d’aigua (grogosa)… Com que és el primer cop que ho provo no sé a què es pot deure, però la sensació és que hagi errat les proporcions, com si hi hagués massa aigua o poc oli i sosa.
    Cap consell?
    Ben cordialment

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s